Sök
Stäng denna sökruta.

Odla jordgubbar – Allt du behöver veta!

Röda jordgubbar i en beige korg, stående på halm mellan jordgubbsplantor.

Finns det något härligare än nyskördade jordgubbar på sommaren? Med mjölk och socker eller kanske bakade i en paj. Här finner du allt du behöver veta för att odla många (och goda) jordgubbar!

På våren

Gödsla inte för mycket på våren, då riskerar du att få väldigt fina, gröna plantor, men små jordgubbar. Det mesta av gödslingen görs istället efter skörd! Alltså på sensommaren/hösten, se mer om det längre ner i inlägget!

Nya jordgubbsplantor

Har du införskaffat dig nya jordgubbsplantor? Jordgubbar kan planteras både på land, i pallkragar och krukor. Det du vill tänka på är att läget ska vara varmt och soligt!!

Så planterar du jordgubbar!

  • Börja med att rensa bort allt ogräs och tillför gödsel, kompost eller ny jord med näring.
  • Plantera jordgubbsplantorna lika djupt som krukan de kom i. Hellre lite för högt än för lågt.
  • Undvik att sätta plantorna allt för tätt. Ge dem lite utrymme att växa till sig. 
  • Vattna rejält! Nya plantor behöver mycket vattnet för att etablera sig på ett bra sätt.

På sommaren

Tänk på att utlöparna eller revplantor som det även kallas, tar kraft från moderplantan. Under tiden som plantan producerar mycket bär, kan det vara bra att rensa bort utlöparna. När skörden är över kan du låta dem va.

Lägg halm, löv, gräsklipp eller annat täckmaterial på jorden. Detta kommer att bevara jordens fuktighet (vilket jordgubbsplantorna tycker om) men också skydda bären.

Som sagt, så trivs jordgubbar i fuktig jord. Försök att hålla en jämn vattning, du vill inte att jorden ska torka ut helt. 

Stödgödsla

När bären börjar komma är det dags att stödgödsla. Under denna period gäller: Hellre lite och ofta än mycket och sällan.

Sensommaren

På sensommaren, när jordgubbsskörden är över, kan du klippa ner plantorna. På så sätt undviker du mögelangrepp som kan komma med fuktigare väder. Spara den nerklippta blasten. Det kan du lägga över din jordgubbsodling till hösten.

Med friserade plantor ser du lättare de så kallade revplantorna. Om hela landet har fyllts med plantor är det en ypperlig tid att sålla bland dem. Spara dem som ser friskast ut. 

Jordgubbsplantor producerar som mest år 3 och 4. Passa på att rensa bort plantor som är för gamla. På så vis får du plats med nya plantor, men har kvar de som kommer producera som mest nästa år.

Hand som plockar en mogen jordgubb.

Ta hand om jordgubbarna

Så tar du hand om jordgubbarna så att de håller längre efter skörd:

  • Plocka jordgubbarna på morgonen när det är som svalast och ställ dom direkt i kylen.
  • Bevara en liten bit av stjälken när du skördar.
  • Vänta med att skölja av jordgubbarna tills de ska ätas.
  • Kalla jordgubbar smakar inte så mycket, så ställ fram dom en liten stund innan de ska ätas.

På hösten

När jordgubbslandet är nerklippt, så är det lätt att få tag på allt ogräs! Det kallare vädret förhindrar att ogräset får ny fart – förhoppningsvis kommer det inte tillbaka nästa år!

Nu är det en bra tid att mylla ner gödsel. Plantorna hinner att lagra näringen inför nästa år. 

Den nerklippta blasten kan du lägga över din odling, för att skydda jordgubbsplantorna mot vintern.