Hantering & transport
Transport av fjäderfägödsel
För att fjäderfägödseln ska fungera som vi önskar måste den hanteras rätt. Ett genomgående krav från oss är att gödseln hålls så torr som möjligt. Därför köper vi enbart gödsel som lagras i gödselstall. Vid våra transporter täcker transportören containern för att säkerställa att gödseln inte blir utsatt för regn.
Vi optimerar transporter
Fraktkostnaderna kan lätt bli den största utgiftsposten om man inte lyckas hålla nere transportavståndet. Vi fokuserar på att minimera kostnader genom bland annat samtransporter och returfrakter.
Vår transportör, Tord Nilssons Åkeri, är ISO miljöcertifierad och kör 70% av bilarna på HVO-bränsle. För att chauffören ska komma rätt hanterar vi GPS koordinatorer i vårt logistikflöde. Vår leveranssäkerhet ska ligga på 100%.
Vi erbjuder en skonsam frakt för både miljön och din plånbok.
Därför ska gödseln brukas ner så snart du spridit den
För att inte ammoniakdelen ska gå förlorad som näring för växterna bör du bruka ned gödseln så snart du spridit den. Nedbrytning kan ske med plöjning, myllning och harvning (till exempel vid ogräsrensning).
Observera att du under en växtföljd inte får använda mer än 22 kilo P per hektar i genomsnitt. Vi ser till att köparna av gödsel har tillräckliga arealer för spridning av den mängd gödsel som är aktuell.
Behöver du tips på bra maskinstationer eller duktiga personer för hjälp med spridning?
Tips & råd om lantbruk
Biostimulanter – plantornas energiboost
Produktionen av biostimulanter har ökat lavinartat till denna säsong. Då gäller det att hålla tungan rätt i mun och välja rätt. Kan en biostimulant hjälpa din specifika gröda under vissa förhållanden?
Maximera effekten av gödning?
Det här vet alla: NPK-gödningens effekt påverkas av vilket pH-värde marken bär på. Men agerar vi på det? Det är den stora frågan.
Därför ska du kalka för att bibehålla eller höja pH-värdet
När kalkade du din jord senast? När tog du jordprover? Se till att göra det, det lönar sig alltid, och alldeles särskilt i din marknad vi just nu befinner oss i.
Vad bestämmer utsädesmängden?
Vilken utsädesmängd ska man gå på? Vad ger det lilla extra? Hur tänker vi? Det finns antagligen lika många sätt att tänka kring odling som det finns växtodlare.